Portakallı-Cevizli-Tarçınlı Kek :)


Açıkçası tarif etmek konusunda çok iyi olduğumu düşünmüyorum, Kendi yaptığım bir maddeyi başkasına aktarmak benim için zor özellikle anlatım kısmı. Ama farklı, klasikten uzak tarifleri denemeyi çok seviyorum, benim gibi değişik lezzetler arayan arkadaşlarım olduğunu bildiğim için de paylaşıp çoğaltmak hoşuma gidiyor.

Sabah bir güzel kahvaltımı yapıp erkenden kekimi yapmaya başladım, sakin bir kafayla yaptığımda istediğimi daha kolay elde bildiğimi biliyorum çünkü. Biraz da el oyalayıcı bir kısmı var bu kekin zaman ayırmak gerekiyor :) Hadi tarife geçelim mi artık;


MALZEMELER
2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağından bir parmak az sıvı yağ
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
Dövülmüş ceviz içi(miktarını siz belirleyin)
2 portakal
Yaklaşık 2 su bardağı un 





 YAPILIŞI
1-Kek harcımı yapmaya başlamadan önce bir adet portakalı incecik olacak şekilde kabuklarıyla dilimledim ve 1 litre suyu 1 su bardağı şekerle kaynatıp portakallar yumuşayıncaya kadar pişirdim. bunun amacı yumuşatmak ve portakalın acısını azaltmak.Onlar ocakta pişerken ben de kek malzemelerimi hazırladım.

2-Şeker ve yumurtayı beyazlaşıp kabarana kadar mikserle çırptım, kabarık kekler için bu iki malzemeyi güzelce çırpmak en önemlisi.

3- Sütü, sıvı yağı, bir portakalın kabuklarını rendeleyip ve suyunu sıkıp bir de böyle hepsini çırptım.

4-Vanilya ve tarçını ekleyip son kez çırptıktan sonra,katı malzemeleri eklemeye geçtim.

5-Unu  ve kabartma tozunu eleyerek koymayı tercih ediyorum ben topaklanmasın ve güzel kabarsın diye. En son aşamada da dövülmüş ceviz içlerini de ekleyip tahta kaşıkla güzelce yedirip kek harcımı bitirdimmm :) Tekrar belirtiyorum,unu ekledikten sonra mikserle çırpmayın tahta kaşık her zaman en ideali.

6-Kek kalıbımı yağlayıp unladıktan sonra kek tabanına pişen portakal dilimlerini dizdim ve üzerine kek harcını döktüm.

7-170 derece fırında kontrollü olarak pişirdim üzeri kızarıp içi tam anlamıyla pişene kadar yani. Süre veremem sanırım ama 35 dakikadan aşağı bir sürede pişmiyor.

8-Fırından çıktından sonra bir süre soğumasını bekledim ki kalıptan yapışmadan çıkabilsin ve soğuyan kek kalıbını ters çevirdiğimde dibe serdiğim portakallar gördüğünüz gibi güzel bir görsellik ve tat oluşturdu :)


Portakallar henüz bitmemişken yapılıp yenmesi gereken bir kek tarifi, ben çok severek yaptım ve yedim. Görselliği çok hoş ve tatlı ben bu kısmını da çok sevdim ve listeme ekledim. Atladığım bir yer yoktur umarım ve açıklayıcı anlatmışımdır. Eğer anlayamadığınız bir kısım olursa bana ulaşabilir ve sorularınızı iletebilirsiniz.Bildiğim kadarıyla yardımcı olurum elbette.

Ufak bir not; kelepçeli yuvarlak kek kalıbı kullandım ben merak edenlersiniz olursa diye eklemek istedim.
AFİYET OLSUN :)


Yorumlar