Yaban Mersinli Galette Tarifi...



Ve bugün günlerden tatlı keyfi :)
Turta ve benzeri tatları her zaman sevmişimdir. Galette tarifleri de son zamanlarda karşıma çok fazla çıkmaya başlayınca denemek istediğimi fark ettim. Araştırmalarım sonucu ortaya karışık bir galette çıktı. Bir süredir fellik fellik yaban mersini (blueberry) arıyordum. Arayışım pazar günü Migros'ta son buldu. Kalan son 2 paketi aldım. Eğer arayanlarınız varsa paketi 4 TL. Buldukça alıp buzluğa atmayı planlıyorum, çünkü dondurulmuşu bile çoğu zaman bulunmuyor. Bence siz de bulursanız hemen depo yapın kışın bu fiyata bulmak çok zor. 

Piyasa ekonomisi haberlerinden sonra Yaban mersinli Galette'min tarifine geçebilirim sanırım :) Keyifli okumalar şimdiden...


Malzemeler;
100 gr tuzsuz, soğuk tereyağı
bir tutam tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
1-1/4 su bardağı un
3 yemek kaşığı soğuk su

Üst malzemesi;
2 paket blueberry
2 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası

Hamurun kenarı için;
yarım yemek kaşığı süt kreması
1 yemek kaşığı toz  şeker


Yapılışı;
İlk olarak hamurumuzu yapmakla işe başlıyoruz. Bunun için un,tuz ve şekeri karıştırıp dolapta iyice soğutulmuş ve küp küp doğranmış tereyağıyla hamur haline getiriyoruz. Bu aşamada içinde tutucu herhangi bir malzeme olmadığı için ufalanmış bir hamur elde edeceksiniz. Hamurun toplanması için içine buz gibi soğuk suyu ekliyoruz, hamurun içine suyun girmesiyle hamur kıvamını zaten bulacaktır. Dolapta hamurun dinlenmesi ve soğuması için en az yarım saat bekletin.

Hamur bekledi ve dinlendi herşey yolunda :) Şimdi tezgaha yağlı kağıdı serin ve hamuru üzerinde merdaneyle yardımıyla  0.5 cm kalınlıkta açın. Düzgün bir yuvarlak elde etmek için benim gibi tabak kullanabilirsiniz. Şimdi sıra geldi iç malzemeleri hazırlamaya. Yabenmersini, şeker ve nişastayı birbirine harmanlayıp hamurun kenarından 3-4 cm boşluk bırakacak şekilde ortasına dökün.


Ve kenarlarında kalan hamurları fotoğrafta gördüğünüz gibi toplayın. Hamurun kenarlarına süt kremasını sürüp toz şekeri serptikten sonra hamurla işimiz bitiyor.

175 derecelik fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin. pişirme ayarını siz kontrollü yapın çünkü ilk defa yaptığımız tariflerde herkesin fırın ayarı farklı olduğu için bazen erken veya geç pişirme meydana gelebiliyor. Gözünüzden kaçırmayın.


Ve gördüğünüz güzellik fırından buram buram size bakıyor olacak :) Eğer elinizde ahududu, çilek, vişne gibi meyveler varsa onları da değerlendirip yapabilirsiniz. Birbirine benzer meyveler oldukları için yine çok lezzetli olacaklardır. 

Ufak bir not daha düşmek istiyorum eğer yaban mersiniyle yaptıysanız fakat meyveler görünüşte erimemiş hala tane tane duruyorsa çatak yardımıyla dokunduğunuz an ezilecektir.Pişmedi, olmadı diye sakın korkmayın :)

Afiyet olsun...

Yorumlar